jump to navigation

Wat gebeurt er met jou tijdens je slaap? 10/01/2013

Posted by Slaapwijzer in bedden, goed slapen, nieuws over slapen, Uncategorized, werelds´slapen.
trackback

lrg-gaan-slape-is-nie-leuk-slapen-is-heerlijk-moeten-opstaan-is-hatelijk-4054‘Zoete droompjes’ wensen we onze kleine kinderen elke avond toe. We dekken hen liefdevol onder en geven hen een zachte nachtzoen. Het is prachtig om te kijken naar een zorgeloos, slapend kind. Goed slapen is nochtans voor ieder mens van levensbelang. Het is de voorwaarde om energiek de dag door te komen. Niets zo vervelend om onuitgeslapen uit je bed te komen of om midden in de dag op je werk in een ‘dip’ terecht te komen waarbij je maar naar één ding verlangt: je bed.

De slaapstadia
Maar wat is slapen nu eigenlijk. Iedereen houdt er van. En iedereen is gebaat bij goede nachtrust maar wat gebeurt er precies met je lichaam gedurende die ganse nacht. Tijdens het slapen daalt de lichaamstemperatuur en de bloeddruk. Het hart gaat langzamer kloppen, de ademhaling vertraagt en de spijsvertering werkt minder snel. De doorbloeding van de hersenen gebeurt even actief dan tijdens de waaktoestand. Toch worden tijdens het slapen bepaalde delen van de hersenen meer of minder doorbloedt. Sommige organen werken soms harder dan overdag. En het gehoor bijvoorbeeld blijft steeds waakzaam.

Tijdens de nacht doorlopen alle mensen hetzelfde basispatroon. Hoe lang je slaapt en hoe intens is persoonlijk bepaald. Maar het basispatroon van de slaap, dat uit vier actieve stadia bestaat, herhaalt zich tijdens iedere nacht bij alle mensen minimum drie maal en maximum vijf maal.

Deze vier actieve stadia zijn:

  • de doezelslaap
  • de sluimerslaap
  • de diepe slaap
  • de droomslaap

De eerste drie slaapstadia noemen we de non-rem slaap. Het laatste stadia, of de droomslaap, noemen we de remslaap. Het is in dit stadium dat je droomt.

Doezelslaap:
Je ademhaling gaat langzamer en de hersengolven nemen af. Deze fase duurt slechts enkele minuten. Je slaapt heel licht en je ogen gaan af en toe nog open.

Sluimerslaap:
De slaap wordt alsmaar dieper en geluid ervaar je meer en meer als storend. Na ongeveer een half uur ben je in een diepe slaap. Je bent afgesloten van de buitenwereld. Maar zou iemand je wakker maken, dan zou je nog niet het gevoel hebben dat je geslapen hebt.

De diepe slaap:
Dit is een enorm belangrijke fase. Je lichaam krijgt nu de kans om zich volledig te ontspannen en te herstellen. In de vorige fasen beweeg je nog. Tijdens de diepe slaap komen bewegingen nauwelijks nog voor. Het lichaam kan nieuwe energie en kracht opdoen.

De droomslaap:
Tijdens deze slaap droom je. Dit laatste stadia heet de remslaap. Rem staat voor rapid eye movements. Je ogen maken snelle bewegingen, de bloeddruk stijgt, de ademhaling gaat sneller en de doorbloeding in de hersenen wordt feller. Ons spieren echter onstspannen volledig. Het lijkt wel of we verlamd zijn. Deze remslaap komt een paar keer voor tijdens de nacht in korte of in langere periodes. Aanvankelijk duurt de remslaap maar kort. Tijdens de ochtend duurt de remslaap ongeveer 30 minuten.  Het is ook tijdens deze fase dat er in de hersenen belangrijke processen aan de gang zijn die mee verantwoordelijk zijn voor ons langetermijngeheugen. Bovendien worden hier ervaringen en indrukken op een rijtje gezet en worden ze vergeleken met oudere ervaringsinformatie.

Na deze remslaap ontwaak je kort, meestal onbewust. Daarna begin je aan een tweede cyclus van dezelfde fases. Je doorloopt zo verscheidene slaapcycli en na zeven à negen uur word je wakker. Zo zie je maar. Tijdens de nacht gebeurt er heel wat in je lichaam. De processen moet zich onverstoord kunnen opvolgen. Als dat gebeurt dan heb je veel kans op een uitgeslapen gevoel bij het ontwaken. Je kan je dag dan energiek starten. En dat is wat wij bij Sleepwise iedereen toewensen: een gezonde en goede nachtrust voor een energiek en bruisend leven!

Natascha Wouterson
Sleepwise – Wake up Happy

Advertenties

Reacties»

1. julya - 18/01/2013

ik denk dat de beste matrassen zijn Tempur matrassen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: