jump to navigation

Heeft slapen met oordoppen zin? 02/02/2012

Posted by Slaapwijzer in gadgets, goed slapen, nieuws over slapen.
Tags: , , , , ,
trackback

Het is een feit dat lawaai en geluiden vanaf een bepaald volume gemakkelijk slaapstoornissen kunnen veroorzaken. Zodra het geluid ophoudt, verdwijnen de slaapstoornissen meestal ook weer. Gabriele Rossbach schrijft in haar boek “Eindelijk lekker slapen:”

Je moet bij aanhoudend storend lawaai eigenlijk niet permanent oordoppen gebruiken.

Het gebruik ervan is desnoods gerechtvaardigd als fors lawaai, bijvoorbeeld van opstijgende en landende vliegtuigen, piepende trein- of tramrails of luidruchtig auto- en vrachtverkeer bij tankstations, een nadelige invloed op de slaap heeft. Belangrijk is om te weten dat je door het gebruik van oordoppen in feite gevoeliger voor geluid en scherper van gehoor wordt. Want als we slapen zijn onze hersenen nog steeds actief; ze houden de omgeving in de gaten om te zien over er ergens “gevaar” dreigt dat wakker worden noodzakelijk zou kunnen maken.

Slapen met oordoppen

Het controle mechanisme dat eens van groot belang was om te overleven wordt nu door oordoppen belemmerd. Als gevolg daarvan moeten de hersenen zich meer inspannen en nog waakzamer en dus wakkerder te zijn. Onze gevoeligheid voor geluid neemt zodoende toe. Oordoppen leiden bij permanent gebruik daarom eerder tot een onrustigere slaap.

Oordoppen zijn vooral zinvol op lange intercontinentale vluchten. Een vliegtuig brengt een permanent ruisend geluid voort. Dit geluid maakt personen ongemerkt moe. Door oordoppen te gebruiken tijdens de vlucht, zul je minder moe worden en sneller van je jetleg of reis herstellen.

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: